For deg som behandles med Intrarosa

For deg som behandles med Intrarosa

Om overgangsaldern

Klimakteriet eller overgangsalderen, er den tid i livet da menstruasjonen opphører. Under overgangsalderen endres hormonbalansen i kroppen. Den siste menstruasjonen kalles for menopause. Produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen synker når man kommer i klimakteriet. Østrogen påvirker mange organer i kroppen, for eksempel livmor, skjede, skjelett og hjerne.

Ca halvparten av Sveriges to millioner kvinner over 50 år får symptomer fra skjeden i forbindelse med klimakteriet. Vanlige symptomer på vaginal atrofi er såre og tørre slimhinner, kløe og irritasjon. Smerte ved samleie og svie når du tisser. De er også vanlig med urinveisinfeksjoner.

Vanlige symptomer på overgansalderen:

Følgende symptomer er relatert til vaginal atrofi, og det er for disse du har fått Intrarosa:

Tørre slimhinner – enkelt å behandle

Normalt skal slimhinnen i skjeden være rosa, rynkete og fuktig. Ved vaginal atrofi er slimhinnen blek, tynn, glatt og tørr. Hvis du har vaginal atrofi, vil ikke problemene bli bedre med tiden. Effektiv behandling med medikamenter kan føre til at slimhinnen i skjeden blir som før.

Ved å bruke Intrarosa lokalt, blir slimhinnene i skjeden og urinveiene elastiske og tykkere igjen, og symptomene forsvinner helt eller delvis. Det er en vedlikeholdsbehandling, og effekten forblir så lenge du bruker Intrarosa.

Slimhinnen i urinrøret og i skjeden hos ubehandlede kvinner.
Slimhinnene i urinrøret og skjeden etter behandling.
Slimhinnen i urinrøret og i skjeden hos ubehandlede kvinner.
Slimhinnene i urinrøret og skjeden etter behandling.

Slik fungerer Intrarosa

Det aktive stoffet i Intrarosa kalles DHEA (dehydroepiandrosteron) og blir ikke aktivt før det har blitt absorbert i skjeden. I vaginale celler omdannes DHEA til østrogen og testosteron. Begge disse hormonene er viktige for at skjeden skal føles og fungere godt. Ved å behandle med Intrarosa blir slimhinnene tykkere, fuktige og mer elastiske. Tørrhet, svie og smerter forsvinner helt eller delvis. Risikoen for å få tilbakevendende urinveisinfeksjoner minsker også.

Fordelene med at legemiddelet ikke er aktivt før det er absorbert i skjeden, er delvis at blodnivåene av østrogen aldri stiger over det som er normalt, og dels at østrogen og testosteron dannes der det trengs (vagina, vulva og urinveier) og ingen andre steder.

Bivirkninger

I starten kan du oppleve økt fuktighet i skjeden på grunn av at Intrarosa er et hardfett som smelter noe, men etter hvert vil du føle at du får tilbake din naturlige fuktighet og elastisitet i vagina.

Intrarosa - enkel å bruke

Å bruke Intrarosa er enkelt. Intrarosa er et vagitorie som settes inn i skjeden med en finger eller med en applikator som finnes i forpakningen.

Behandlingen gis vanligvis hver dag (for eksempel ved sengetid). Vagitoriet er lett å bruke og løses raskt opp når det er på plass i skjeden. Du vil merke effekten av legemiddelet (for eksempel økt fuktighet) etter noen ukers bruk.

Intrarosa (6,5 mg prasteron)

Indikation

Intrarosa är avsett för behandling av vulvovaginal atrofi hos postmenopausala kvinnor som har måttliga till svåra symtom.

Dosering

Rekommenderad dos är 6,5 mg prasteron (ett vagitorium) en gång dagligen, vid sänggåendet. Produkten kan administreras med eller utan applikator.

Förvaring

Intrarosa förvaras i rumstemperatur (<30°C, får ej frysas).

Förpackningsinformation

28 stycken, blister, Rx, EF.
▼ Detta läkemedel är nytt och därmed föremål för utökad övervakning. Intrarosa för behandling av postmenopausala symtom ska endast sättas in om symtomen har en negativ inverkan på livskvaliteten. Behandling med Intrarosa ska endast fortgå så länge nyttan överväger risken. För fullständig information vid förskrivning samt produktresumé (december 2019) se www.fass.se.